Tuesday, September 8, 2009

Tarbiyyah...

Tarbiyyahtul Islam
Tarbiyyah adalah perkataan arab yang membawa makna kepada pendidikan, penbentukkan, pembaikan dan sebagainya. Bertujuan menjadikan seseorang individu, masyarakat sehingga ke negara menjadi umat yang terbaik dari pandangan islam.

Teori
Apabilla kita membicangkan dengan lebih mengkhusus lagi perkara ini dalam mentarbiyyah menusia. Pembentukkan menusia itu akan lebih berkesan dan berhasil dengan fasal

“Pentarbiyyah mesti rela ditarbiyyah dan menjadi lebih baik dari yang ditarbiyyah”

Sirah nabawiyyah menunjukkan Rasullah saw merupakan sebaik –sebaik ikutan dan teladan yang tidak dapat dinafikan lagi. Maka dengan sebab tersebut pengikut ajaran islam ketika itu masuk kepada islam dengan sukarela walaupun mengetahui apakah mudharat yang akan menimpa mereka jika mereka masuk islam. Meraka melihat sendiri bagaimana Nabi Muhammad saw diuji dan diseksa oleh musyrikin mekah ketika itu. Mana mungkin seorang yang tidak menyakini kebanaran ajaran yang datang kepadanya sanggup diuji demikian. Natijahnya pengikiut ajaran islam ketika itu memeluk islam dengan keyakinan kepada pencipta-Nya yang akan memberi sebaik-baik pembalasan.
Secara umumnya hukum alam ini demikianlah rupanya. Kerja mengubah manusia yang diseru itu lebih mudah berubah kija penyeru itu lebih baik.

Realiti

Namun demikian perlu difahami bahawasanya pentarbiyyah kadang-kadang itu tidaklah sebaik yang ditarbiyyah. Kadang-kadang juga pentarbiyyah akan menjadi lebih baik yang ditarbiyah setelah selang beberapa masa. Daie yang mempunyai prinsip semanagat yang ingin berubah setelah menerima kebenaran itu akan terus konsisten membaiki dirinya dari masa ke semasa. Ini akan terjadi sekiranya daie terus berikap optimis dan yakin akan dalil-dalil serta hujah-hujah yang disampaikan kerana islam itu tertegak juga atas hujah. Daie juga tidak mengambil kira faktor kelemahan manusia itu dalam menilai manusia setelah melihat manusia itu juga telah berusaha membaiki dirinya.

Pelaksanaan

Dalam pelaksaan program pentarbiyyahan , pentarbiyyah seharusnya menunjukkan contoh yang sebaik mungkin agar kesan tarbiyyah itu lebih berkesan. Bagaimana jika ada ketempangan pada pentarbiyyah? Perkara ini tidak sepatutnya menjadi bahan utama untuk dijadikan bahan pembicaraan dan pembincangan. Masalah ini perlu diselesaikan secepat mungkin.

Penerimaan yang ditarbiyyah dan Pentarbiyyah
Dalam perkara ini jika kedua-dua belah pihak harus mengambil jalan optimis. Pertamanya bagi yang ditarbiyyah harus terus mencungkil atau mengeluarkan segala potensi diri yang ada agar boleh terus digilap dan ditunjukkan jalan yang sepatutnya potensi tersebut boleh disalurkan. Kedua bagi pentarbiyyah harus adil dalam memberikan arahan dan tugasan berusaha dengan lebih keras untuk dirinya menjadi lebih baik.
Kesimpulannya pentarbiyyah dan ditarbiyyah berganding bahu dalam memikul tanggungjawab membawa amanah islam ini. Menjadi pelindung antara satu sama lain dan bekerjasama agar mampu membentuk barisan yang tersusun kemas dan teratur dalam membawa ahenda risalah islam yang mulia ini.

No comments:

Post a Comment