Monday, September 28, 2009

Seminggu Aidil Fitriku..

Bermula sahaja satu Syawal maka bermulalah hari yang cukup menyibukkan dalam kehidupanku ini. Dalam kesibukkan menyambut hari raya aildil fitri banyak perkara yang telah dirancang, tiap-tiap tahun sudah menjadi kebiasaannya kalangan orang johor beraya selama sebulan. Pada hari pertama aku sudah sibuk beraya di Segamat rumah sedara- mara dan melawat kakakku di Hospital Segamat kerana masalah kesihatan. Kesian kempunanan kakakku nak makan rendang yang di bawa oleh ibukku kerana perintah berpuasa telah dikeluarkan oleh doktor disitu. Sorry Kak Ena amik bau sajelah.

Hari keduannya terbahagi kepada dua waktu iaitu pada sebelah siang dan sebelah malam. Sebelah siangnya aku mengikuti kakak yang Sulong beraya bermula dari muar sehinggalah ke Jasin kami beraya , Konvoi sehingga 8 buah kereta. Kekenyangan perut sudah tidak dapat digambarkan lagi,,, kui kui….. Sebelah malamnya pulak aku beraya keluarga sebelah ayahku di sekitar kluang JOHOR cukuplah sekadar ini kami perlu beraya tempat adik beradik ayah yang paling tua Pak Long dan Mak Ngah kerana kudrat untuk bergerak itu cukup terbatas.

Hari ketiga juga begitulah pada siangnya aku sibuk pulak beraya sahabat2 sekolah lama ku sewaktu sekolah menengah dahulu. Bermula dari pagi peringkat perancangan dan sebaran maklumat hinggalah ke lewat petang pelaksanaan plan perancangan kami beraya hanya sekitar pekan Chaah dan Yong Peng dahulu. Malam pulak kena sibuk2 unutuk meyambut adik-beradik sebelah emak pulak yang datang dari kampong Sarang Buaya.

Hari raya keempat misi untuk menghabiskan rumah2 sahabat sekolah lamaku lagi. Kali ini rombongan yang menjangkau 6 buah kereta. Kali ini kami bermula bergerak lebih awal hasil pengajaran hari pertama program ini. Banyak perubahan yang berlaku di kalangan sahabat2 lamaku dah ada yang bertunang, nak merancang bertunang, yang kahwen pun sudah ada, tidak kurang juga yang sudah mempunyai kerjaya masing2.

Hari raya kelima dan keenam ini aku bertembung dengan beberapa perkara,. Pertamanya aku diminta untuk hadir ke Kelantan atas pertemuan kembali sahabat2 seperjuangan yang lama sewaktu matrikulasi. Namun pertemuan ini terpaksa aku menarik diri tetapi dengarlah sahabat2ku “ Jauh dalam hatiku ingin bersama anda kalian disana tapi bukankah kita telah berjanji untuk berjumpa di syurga nanti jadi ayuh kita siapkan peralatan ke sanan nanti ”. Kedua perjumpaan sahabat2 seperjuangan yang belum pernah ku jumpa lagi tapi kami mempunyai bersamaan iaitu anak jati johor darul takzim. Program ini juga terpaksa aku tarik diri moga diberi umur yang panjang agar kita boleh bersua dan berkenal di saf hadapan nanti. Perkara ketiga inilah aku tidak dapat tidak perlu membantu aku diminta menjadi penunjuk jalan dan peneman kawan karib kampungku untuk bertunang dengan orang Balik Pulau, Pulau Pinang. Insyallah membantu insan yang ingin membina masjid ini mendapat imbalan daripada-Nya kelak.

Bagi aidilfitri kali ini tidakku lepaskan juga untuk melawat dan meminta tunjuk ajar yang boleh jua aku kira sebagai murabiku disini.Hidup beliau diabdikan hampir 30 tahun untuk menuntut ilmu sahaja hingga menjangkau beberapa buah negara. Baki usia yang ada pula ditanamkan azam dan diperahkan keringat untuk membina generasi pendokong harakah islamiah. Seorang alim yang beramal dengan ilmunya yang ada. Pengalaman beliau merupakan mutiara yang cukup berharga untuk disimpan dan berguna dimasa akan datang.

Wahai anak muda…
“Perjuangan islam memang serasi dengan kesusahan maka biasakanlah dengan kepayahaan, Tetapi jika di tawarkan dengan kesenangan terimanya tanpa syarat.”
Mungkin masa sahaja yang akan menentukan bagiku untuk memahami fasal yang diperkatakan ini. Pelbagai persoalan yang bermain dalam pemikiranku ini. Adakah aku kurang matang dalam memikir erti perjuangan? Adakah aku ini benar-benar telah diuji dan bersedia memikul amanah ini.? Adakah akalku kurang cerdik dan mungkin tidak terjuangkau akan akal pemikiran ku terhadap perkara ini?.

Mungkin inilah erti kemenangan yang perluku cari dan diisi selepas fasa ramadhan sebulanku lalui…

No comments:

Post a Comment