Monday, December 14, 2009

Tokoh Islam Abad Melenium

Pasca Perang dunia kedua meyaksikan zaman kejatuhan empayar islam. Umat Islam kini sudah hilang taringnya dalam memberi persaingan sengit dalam apapun sektor kehidupan ekonomi, politik ketenteraan sains dan teknologi . Namun pun begitu dicelah-celah kegelapan islam kini menyaksikan janji Tuhan itu pasti akan bangkitnya segolongan umat yang tulen pemikiran islamnya untuk membela agama-Nya biarpun nyawa akan menjadi tukar ganti.

Sebuah Buku yang berjudul Tokoh-tokoh gerakan ISLAM Abad Moden menjadi bahan rujukan untuk membincangkan isu ini. Walaupun buku ini sudah hampir lebih sebulanku beli namun waktu cuti semester ini aku baru dapat menghabiskan membacanya. Apa yang dapat disimpulkan melalui pembacaan buku ini mendapati bahawa setiap tokoh yang lahir pastinya melalui proses pembinaan dan ujian yang sama. Kebanyakan daripada mereka sejak kecil lagi sudah ditanamkan dengan sikap kecintaan kepada islam yang cukup menebal. Pendidikan awal yang diterima samaaada daripada tangan ibubapa meraka mahupun para alim ulama ketika itu berteraskan kesyumulan islam.Dibesarkan dalam persekitaran yang komited kepada islam dan berjuang untuk islam merupakan faktor utama bagi melahirkan tokoh-tokoh gerakkan islam. Institusi pendidikan berteraskan islam menjadi elemen penting dalam membentuk benteng yang kuat dalam menghadapi pemikiran yang songsang dengan islam seperti komunisme, liberalisme dan sekularirme. Tekanan hidup menjadikan jiwa bersifat kental dan waja dalam menghadapi mehnah dan tribulasi dalam perjuangan islam ini.

Setiap daripada tokoh-tokoh ini seolah-olah tiada perkataan rehat dalam kamus kehidupan mereka. Umat islam perlu disedarkan dari semasa ke semasa begitulah juga dalam proses pembentukkan generasi pelapis yang akan terus menerus menyambung salasilah perjuagan Nabi SAW . Oleh sebab itu tokoh-tokoh ini sama sekali tidak akan berjuang secara sendirian dan kebayakkan daripada mereka merupakan pengasas gerakan-gerakan islam di kampung halaman masing- masing dan menjadi tokoh besr kepada gerakan islam sedia ada. Malah ada juga diantara salasilah keluarga mereka sampai hingga ke Baginda SAW contohnya Dr. Abdullah Nasih Ulwan dan Syeikh An-Nadwi melalui keturunan Hassan bin Ali bin Abi Talib. Nah!! dengan demikian aku merasakn dengan faktor latar belakang dan juga pendidikan bukan membawa makna kepada kita bahawa kita boleh sambil lewa sahaja dalam perjuagan isalm . Tokoh-tokoh ini sebagai mentor yang dapat membantu kita dalam abd moden ini. Kitab perlu mencari mentor yang dalam gerakkan moden agar perkembangan dan juga keanjalan yang dimabil oleh kita tidak tersasar daripada prinsip asas islam. Dengan mengambil kira jalan perjuangan yang diambil oleh para tokoh terkemuka serata dunia.

Terasa jiwa ini pastinya amat jauh dan mustahil dalam mengukir sejarah dalam menjadi tokoh yang berwibawa dalam arena dakwah dan harakah ini….
Wasalam…

No comments:

Post a Comment